Valokuvaamalla hyväntekeväisyyttä

Vaikka olemmekin voittoa tavoitteleva valokuvausalan yritys, haluamme tehdä voiton lisäksi myös jotakin hyvää laittamalla ammattitaitomme peliin hyvän asian vuoksi. Ajatus lähti oikeastaan siitä, kun huomasimme, että maailmalla monet ammattikuvaajat käyttävät taitoaan eläinsuojelun hyväksi. Tapoja on monia, mutta kaikille niille on yhteistä se, että puhuttelevien kuvien avulla on mahdollista tuoda omaa asiaa esiin. Päätimme tarttua tähän ideaan ja olemme edelleenkin avoimia uusille yhteistyömahdollisuuksille hyväntekeväisyyden saralla. Erityisen kiinnostuneita olemme projekteista, joiden avulla pyritään suojelemaan joko kesyjä tai villejä hevoseläimiä. Sähköpostiosoite hyväntekeväisyysyhteistyötarjouksia varten on fotokuvaushyvantekevaisyys@fotokuvat.fi .

Aasien vanhainkoti esimerkkitapauksena

Espanjassa on runsaasti eläkkeelle jääneitä aaseja, joiden tulevaisuus voisi olla synkkä ilman maahan avattuja aasien vanhainkoteja. Useissa tapauksissa tällaisilla aaseilla ei olisi tulevaisuutta enää lainkaan, elleivät ne pääsisi vanhainkotiin nauttimaan ansaitsemistaan eläkepäivistä. Espanjassa aaseilla koetaan nimittäin valitettavan usein olevan ainoastaan käyttöarvoa, eikä niinkään itseisarvoa, mikä johtaa siihen, että työkyvytön aasi koetaan tarpeettomaksi aasiksi. Onneksi eläinrakkaat ihmiset ovat avanneet tällaisia aaseja varten vanhainkoteja ympäri Espanjaa.

Aasien vanhainkotien eräs suurimmista haasteista on se, että ne toimivat lähes täysin lahjoitusvaroin. Espanjassa, kuten Suomessakin, on eletty viime aikoina taloudellisesti tiukkoja aikoja, minkä vuoksi myös aasien vanhainkotien lahjoitusvarat ovat olleet tiukassa. Tämän vuoksi valitsimme erään lähellä Malagaa sijaitsevan aasien vanhainkodin avustuskohteeksemme. Matkustimme omalla kustannuksellamme paikan päälle ottamaan kuvia vanhainkodin suloisista asukkaista sekä vanhainkodin päivittäisestä toiminnasta. Kuviemme kautta vanhainkodin toiminnasta kiinnostuneet mahdolliset lahjoittajat voivat nähdä konkreettisella tavalla mitä vanhainkodissa tehdään – miten aaseja ruokitaan, miten tilat siivotaan, millaisissa tiloissa aasit elävät ja millaista sairaanhoitoa ne saavat. Lisäksi ottamiemme kuvien kautta vanhainkotia ylläpitävä yhdistys on saanut mahdollisuuden esitellä muutaman valitsemansa yksilön lähemmin. Lahjoittajat voivat halutessaan valita yhdistyksen sivulta itselleen kummiaasin, jolle he voivat lahjoittaa suoraan varoja. Yhdistyksen mukaan kuvistamme on ollut suurta hyötyä lahjoitusten saamisessa.

Kuvien ottamisen jälkeen loimme aasien vanhainkodista kertovan suomenkielisen Facebook-sivun, johon lisäsimme ottamiamme kuvia. Tätä kautta saimme tilaisuuden kertoa vanhainkodin toiminnasta myös suomalaisille. Vastaanotto on ollut Suomessa hyvä – moni suomalainen on vieraillut kyseisessä vanhainkodissa sivun avaamisen jälkeen ja vielä useampi on lahjoittanut varoja vanhainkodin toimintaa varten. Facebook sivu on kerännyt runsaan määrän tykkäyksiä. On hienoa huomata, että Suomesta löytyy näin eläinrakkaita ihmisiä, jotka ovat valmiita tukemaan espanjalaisia eläkeläisaaseja!

Olemme iloksemme huomanneet, että Suomestakin löytyy jo ainakin yksi eläkeläisaasien hoitoon erikoistunut vanhainkoti, johon on haettu esimerkkiä juurikin Espanjasta. Suomalaiseen aasien vanhainkotiin on tosin kotiutunut paljon muitakin eläimiä aasien lisäksi, mutta sehän on vain hyvä juttu.
Hevoskalenteri esimerkkitapauksena – Horse calendar as an example case

Suomessa osallistuimme hyväntekeväisyysprojektiin, jossa tehtävämme oli ottaa 13 laadukasta hevosaiheista kuvaa kalenteria varten, jonka tuotto käytettiin hyväntekeväisyystarkoitukseen – vähävaraisten perheiden lasten hevosharrastuksen tukemiseen. Kalenterin tuotto yllätti odotuksemme ja monta lasta pääsi mukaan toivomaansa harrastukseen kalenterin ansiosta. Olemme sitä mieltä, että valitettavan moni lahjakkuus jää Suomessa havaitsematta hevosalalla puhtaasti taloudellisista syistä – siitä syystä, ettei perheellä yksinkertaisesti ole varaa tukea lapsen harrastusta eikä maksaa sen aiheuttamia kustannuksia. Hevosharrastus on Suomessa valitettavan kallis harrastus! On mielestämme epäoikeudenmukaista, etteivät kaikki lapset ole samalla viivalla edes harrastusten osalta, minkä vuoksi halusimme kantaa pienen kortemme kekoon. Toivomme, että seuraavana vuonna vastaava kalenterihanke toteutetaan uudelleen.

Hyväntekeväisyys tulevaisuudessa

Toivomme, että voimme jatkossakin laittaa ammattitaitomme likoon hyvän asian puolesta! Esimerkiksi luonnonvaraisten villien hevoseläinten elinolojen parantaminen on osa-alue, josta meillä ei vielä ole kokemusta, mutta johon haluaisimme ottaa osaa. Jos uskot, että meistä voisi olla apua omassa hyväntekeväisyysprojektissasi, laitathan meille rohkeasti sähköpostia osoitteella fotokuvaushyvantekevaisyys@fotokuvat.fi.